Chcesz przyozdobić swoją kawę puszystą delikatną pianką i sprawić, że poranna filiżanka naparu zasmakuje jeszcze lepiej? Dobrze trafiłeś! W tym artykule podpowiemy, jak prawidłowo spienić mleko w ekspresie do kawy!

Jak dokładnie działa spieniacz do mleka w ekspresie?

Spieniacz do mleka w ekspresie to przydatny dodatek pozwalający na przygotowanie puszystej pianki, którą przyozdobimy oraz zmienimy smak naszej kawy. Działanie takiego urządzenia jest dosyć proste i polega na napowietrzeniu podgrzanego mleka do momentu, w którym zyskuje ono większą objętość i charakterystyczną konsystencję.

Na rynku znajdziemy wiele rodzajów spieniaczy do mleka, różniących się od siebie budową oraz sposobem działania. W ekspresach do kawy spieniacze bardzo często wykorzystują parę. Oprócz napowietrzenia mleka umożliwia ona otrzymanie odpowiedniej temperatury cieczy bez jej uprzedniego podgrzewania.

jak spienić mleko spieniaczem w ekspresie

Jak spienić mleko do kawy w ekspresie?

Mleko w ekspresie będziemy spieniacz nieco inaczej w zależności od rodzaju ekspresu do kawy oraz samej dyszy. Poniżej opisujemy, jak dokładnie wygląda ten proces w ekspresach w pełni automatycznych oraz w ekspresie z dyszą manualną.

Spienianie mleka w ekspresie automatycznym

Spienianie mleka w ekspresie w pełni automatycznym jest dziecinnie proste. Wystarczy tylko nalać mleka do wyznaczonego pojemnika, wybrać w menu, jaką kawę chcemy przygotować, nacisnąć przycisk start i czekać na przyrządzenie napoju z pyszną pianką.

Ekspres automatyczny sam podgrzeje mleko, spieni je i doda w odpowiednich proporcjach do kawy, więc w tym wypadku łatwo uzyskać zamierzony efekt.

Spienianie mleka w ekspresie z dyszą manualną

Nieco trudniejsze jest spienianie mleka w ekspresie z manualną dyszą parową (spotyka się ją w kawiarniach oraz domowych ekspresach kolbowych). W przypadku takich urządzeń to od użytkownika i jego umiejętności zależy jakość oraz smak spienionego mleka.

Aby poprawnie spienić mleko w ekspresie z dyszą manualną:

  1. Wlewamy zimne mleko do ⅔ – ¾ wysokości odpowiedniego naczynia (najczęściej stalowy dzbanek z szerokim dnem, zwężający się ku górze).
  2. Łapiemy nasz dzbanek jedną ręką za ucho i drugą za spód. W ten sposób będziemy mieli dobrą kontrolę nad naczyniem i temperaturą mleka.
  3. Wkładamy dyszę do dzbanka tak, aby była ona zanurzona w mleku mniej więcej na 0,5-1 cm i znajdowała się blisko ścianki dzbanka pod kątem 45 stopni.
  4. Teraz włączamy spieniacz. Wydzielana para powinna wprawić mleko w lekki ruch wirowy, a jednocześnie zacznie powstawać piana. Trzymamy dzbanek w tej pozycji aż do osiągnięcia przez mleko temperatury 40 stopni. Da się to wyczuć dłonią, która trzyma za dolną część dzbanka (mleko będzie miało mniej więcej taką samą temperaturę, jak ludzkie ciało).
  5. Po osiągnięciu przez mleko 40 stopni zanurzamy dyszę nieco głębiej, jednak wciąż w sposób umożliwiający lekkie wirowanie mleka. Trzymamy dzbanek w tej pozycji przez kolejne kilka sekund, aż mleko rozgrzeje się do 65-70 stopni Celsjusza (poczujemy to, kiedy dzbanek zacznie nas parzyć w dłonie).
  6. Wyłączamy dyszę i wyjmujemy ją z dzbanka.
  7. Delikatnie obracamy cieczą w dzbanku, tak aby rozbić wszystkie ewentualne pęcherzyki powietrza na powierzchni i uzyskać poprawną konsystencję piany. Nie przestajemy tworzyć delikatnego wiru, aż do momentu wylania piany do kawy.

Ten proces na pewno nie jest tak łatwy, jak w przypadku ekspresu automatycznego i będzie wymagał praktyki do uzyskania absolutnie idealnego efektu.

jak spienić mleko do kawy w ekspresie

 

Co wpływa na dobre spienienie mleka?

Na dobre spienienie mleka wpływa cała masa różnorodnych czynników. Najważniejsze z nich to:

  • Temperatura mleka — dobra kontrola temperatury mleka to jeden z kluczowych aspektów przy manualnym spienianiu białego napoju. Jeżeli mleko się przegrzeje, to niestety nasza piana może uzyskać niepożądany, gorzkawy posmak. Właśnie dlatego musimy pilnować, aby przy spienianiu mleko nie przekroczyło granicy 70 stopni Celsjusza. Przy pierwszych próbach spieniania mleka z dyszy przydatnym narzędziem okaże się więc termometr kuchenny.
  • Ilość mleka — to ile mleka spieniamy, przekłada się bezpośrednio na jakość otrzymanej piany. Przy zbyt małej ilości mleka otrzymamy piankę za gęstą, a przy pełnym dzbanku piana stanie się po prostu leista. Wypełnienie naczynia do zaznaczonego punktu w ekspresie automatycznym i do ⅔ lub ¾ pojemności dzbanka w spienianiu dyszą okaże się więc istotne (zwłaszcza gdy planujemy użyć pianki do Latte Art).

spienione mleko z ekspresu

  • Czystość ekspresu i dyszy do spieniania — higiena ekspresu jest niezwykle ważna przy produkowaniu wysokiej jakości napojów. Zabrudzenia maszyny potrafią doprowadzić do ogromnych zmian w smaku kawy oraz spienionego mleka.  Właśnie dlatego powinniśmy pamiętać o regularnym czyszczeniu ekspresu oraz dyszy do spieniania. Tę drugą najlepiej umyć zaraz po użyciu, bo w pozostałościach mleka bardzo szybko rozwijają się bakterie.
  • Naczynie, w którym spieniamy mleko — przy manualnym spienianiu spore znaczenie ma też wykorzystanie odpowiednich naczyń. Dzbanki z materiałów takich jak plastik mogą zapewnić nieodpowiedni transfer ciepła do płynu, a zły kształt naczynia sprawi, że do mleka nie dostanie się wystarczająca ilość pary. Właśnie dlatego większość baristów do spieniania mleka poleca przeznaczone do tego dzbanki ze stali nierdzewnej.
  • Technika oraz czas wylania mleka — ten punkt też nie dotyczy ekspresów automatycznych, ale ma niemałe znaczenie przy spienianiu za pomocą dyszy. Dobra technika przy spienianiu oraz zachowanie ruchu mleka aż do przelania go do kawy zagwarantują odpowiednią konsystencję no i jakość pianki. Obie te kwestie wymagają jednak trochę praktyki, zanim się je opanuje.
  • Rodzaj mleka — na sam koniec mamy rodzaj mleka. W zależności od tego, czy używamy mleka tłustego, półtłustego, czy roślinnego otrzymamy nieco inną pianę. O tym aspekcie opowiemy dokładnie w kolejnym akapicie.

Jaki rodzaj mleka najlepiej wybrać do spieniania?

Jeśli chodzi o mleko krowie, to do spienienia najlepiej nada się świeże mleko tłuste o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2% lub wyżej. Takie mleko ma największą zawartość białka, które po napowietrzeniu da nam gęstą i trwałą pianę. Z cieńszego mleka (np. 2%) również będziemy mogli zrobić niezłą pianę, ale będzie ona zauważalnie lżejsza. Czytelników nietolerujących laktozy na pewno zadowoli też fakt, że wersja krowiego mleka bez tego cukru też wykazuje predyspozycje do spienienia (chociaż tutaj bywa gorzej niż ze „zwykłym” mlekiem).

Jeśli nie spożywamy krowiego mleka, to naszą piankę do Latte z sukcesem przyrządzimy z mlek roślinnych. Najlepiej sprawdza się tutaj: mleko sojowe, mleko owsiane i mleko kokosowe. Wszystkie te rodzaje mają wysoką zawartość białka i powinny dać pianę porównywalną z cienkim mlekiem krowim. Jeśli chodzi o inne rodzaje wegańskich napojów „mlecznych” do spieniania, to sporo gorzej wypada mleko migdałowe oraz mleko ryżowe. Wciąż można zrobić z nich pianę, jednak będzie ona raczej płynna i mało wytrzymało.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj mleka wybierzemy, warto pamiętać, że najlepiej do spienienia sprawdzi się mleko zimne, prosto z lodówki. W przypadku mleka kokosowego warto przetrzymać je w lodówce nawet przez kilka dni przed pienieniem, aby mogło ono dobrze zgęstnieć.

Podsumowanie

Spienianie mleka w ekspresie to pozornie prosty proces, na który wpływ ma naprawdę ogrom czynników. Od rodzaju mleka, poprzez jego temperaturę a w przypadku manualnego spienianie nawet po technikę i użyte naczynia. Wszystko to przyczynia się do innego smaku lub konsystencji piany.

Posiadacze ekspresów w pełni automatycznych będą mieli tutaj zdecydowanie ułatwione zadanie, ale osoby z dedykowaną dyszą do spieniania też przygotują bardzo dobrą (a może nawet lepszą niż w przypadku automatu) piankę o wzbogacających walorach smakowych po kilku próbach. Jeżeli mamy trochę czasu na eksperymenty z naszą poranną kawą, to opanowanie spieniania mleka będzie warte zachodu.

A wy wolicie przygotowywać kawę ze spienionym mlekiem, czy może bardziej odpowiada wam mała czarna? Koniecznie dajcie nam znać w komentarzu! Aby dowiedzieć się więcej o przyrządzaniu kawy, sprawdźcie też nasze rankingi ekspresów oraz najlepszej kawy do ekspresu.

WARTO PRZECZYTAĆ:

rodzaje ekspresów do kawy Rodzaje ekspresów do kawy — jaki najlepiej wybrać?
Żyjemy w czasach, gdzie wiele osób nie wyobraża sobie przeżycia całego długiego dnia bez łyku energetyzującej kawy o poranku. Przyrządzenie smacznego, czarnego napoju manualnie zajmuje
ekspres przelewowy czy ciśnieniowy Ekspres przelewowy czy ciśnieniowy — jaki wybrać?
Wybierając ekspres do kawy, warto się dobrze zastanowić. Wszak od rodzaju ekspresu będzie zależała wygoda użytkowania, czy smak kawy, a odmienna przecież będzie jeszcze cena.
ekspres na kapsułki ranking Ekspres na kapsułki – ranking 6 najlepszych modeli
Kawa jest dla wielu osób nieodłącznym elementem życia. Oferuje ona niepowtarzalny smak, jest źródłem energii, a niektórzy wykorzystują ten napój w ramach chwili relaksu. Dobry
Udostępnij

Jako duchowy przewodnik portalu TechPolska, oddaję się z pasją światu technologii i gamingu. Moje serce bije szczególnie mocno dla gier RPG, gdzie zanurzam się w skomplikowane światy i rozbudowane fabuły, ale równie chętnie oddaję się strategii, planując, manewrując i zdobywając wirtualne imperia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *