
Ekspresy do kawy są świetnymi urządzeniami przyspieszającymi i automatyzującymi proces przygotowywania czarnego naparu pełnego kofeiny. Po wielu filiżankach pysznego espresso przychodzi jednak moment na nieco mniej przyjemną czynność, czyli czyszczenie urządzenia. W tym artykule podpowiemy, jakie środki wybrać do czyszczenia ekspresu i jak wykonać taką konserwację w zależności od posiadanego typu ekspresu.
Czyszczenie ekspresów do kawy — w jakim celu się to robi, czemu to zapobiega?
W miarę regularne czyszczenie ekspresu do kawy jest ważne z trzech powodów:
- Po pierwsze zapobiega ono osadzaniu się trudnego do usunięcia kamienia, który może spowolnić pracę maszyny, a nawet trwale ją uszkodzić.
- Po drugie, takie czyszczenie chroni przed nieprzyjemnym smakiem oraz zapachem napoju. W trakcie używania ekspresu osadza się w nim woda wymieszana z tłuszczem kawowym. W dużych stężeniach/po dłuższym czasie te pozostałości potrafią wpłynąć na smak kawy i sprawić, że będzie ona znacznie kwaśniejsza niż zwykle.
- Trzeci i ostatni powód to likwidacja potencjalnie rozwijających się bakterii oraz grzybów. Jest to bardzo ważne zwłaszcza wtedy, gdy mamy ekspres ze zintegrowanym spieniaczem do mleka. Jak wiadomo, w źle przechowywanym mleku bardzo szybko pojawiają się bakterie doprowadzające do jego zepsucia.
Podsumowując: czyszczenie ekspresu zapewnia prawidłową pracę urządzenia i chroni naszą kawę przed złym smakiem, zapachem oraz bakteriami.
Czyszczenie nie jest oczywiście jedyną akcją, jaką możemy podjąć, aby upewnić się, że nasza maszyna do kawy pozostanie w nienagannej formie. Dobrym sposobem na zapobieganie osadzania się kamienia w ekspresie, jest używanie filtrowanej wody np. tej z popularnych dzbanków filtrujących. Takie dzbanki zmiękczają wodę poprzez usunięcie z niej soli magnezu oraz wapnia. Dzięki temu kamień nie osadza się tak szybko, a my możemy cieszyć się bezproblemowym funkcjonowaniem ekspresu i pyszną kawą przez dłuższy czas.
Jak często powinniśmy czyścić ekspres?
Ok, wiemy już, czym może grozić ewentualne zaniedbanie ekspresu, ale jak często powinniśmy go właściwie czyścić? Cóż wszystko zależy od rodzaju ekspresu oraz zaleceń producenta urządzenia (które notabene powinny się znaleźć w instrukcji).
Ogólnie przyjęło się, że automatyczne ekspresy ciśnieniowe i kapsułkowe powinniśmy dokładniej czyścić co 200-300 filiżanek kawy. Należy przy tym pamiętać, że regularne czyszczenie nie powinno odbywać się rzadziej, niż co dwa miesiące.
Popularne wśród kawoszy ekspresy kolbowe oraz ekspresy przelewowe powinny być czyszczone nieco częściej. Te pierwsze mniej więcej raz w tygodniu przy regularnym i raz w miesiącu przy rzadszym użytkowaniu, a te drugie, co około 30-40 filiżanek. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że ekspresy w profesjonalnych kawiarniach są czyszczone raz, a nawet kilka razy dziennie.
Zaznaczmy, że w podanych przedziałach chodzi o bardziej gruntowne czyszczenie/odkamienianie całego ekspresu. W przypadku oczywistych zabrudzeń z kawy lub mleka na obudowie, dyszach, tacce, pojemniku na wodę, dzbanku, czy filtrach warto wyczyścić je od razu. To samo tyczy się osób, które wykryły nieprawidłowości z działaniem maszyny lub „produkowanej” przez nie kawy.
Nowsze ekspresy same wykrywają, czy nadszedł już czas na czyszczenie i powiadomią o tym użytkownika przed kolejnym przygotowaniem kawy.
Czyszczenie ekspresów do kawy — jakie są specjalne środki?
Stosowanie specjalnych środków do czyszczenia ekspresu jest polecane przez większość producentów. Takie środki skutecznie zwalczają wszelki zaległy kamień, nie pozostawiają żadnego osadu i są w pełni bezpieczne dla zdrowia człowieka oraz maszyny robiącej napar. Jeżeli mamy poważniejszy problem z ekspresem, to użycie substancji rekomendowanej przez producenta będzie naszą najlepszą opcją.
Tabletki do czyszczenia ekspresów do kawy
Tabletki do czyszczenia ekspresu to środki czyszczące łatwo rozpuszczające się w wodzie. Są one zaprojektowane specjalnie po to, aby rozpuszczać zabrudzenia oraz wszelki napotkany kamień.
Nie pozostawiają one po tym żadnego smaku oraz zapachu, przez co kawa smakuje dokładnie tak, jak pierwszego dnia po zakupie ekspresu. Tabletki powinny idealnie oczyścić ekspres, nawet gdy trochę zaniedbaliśmy nasz maszynę i nie czyściliśmy jej regularnie.
Płyn do czyszczenia ekspresów do kawy
Oprócz rozpuszczalnych tabletek w ofercie odkamieniaczy i środków czyszczących ekspresy znajdziemy też płyny. Zasada ich działania jest praktycznie taka sama, co w przypadku tabletek.
Płyn posiadający właściwości odkamieniające bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu może bez problemu przepłynąć przez wnętrze ekspresu i go oczyścić. Specjalne płyny są tworzone w taki sposób, aby być w pełni bezpieczne dla zdrowia i nie pozostawiać po sobie smaku bądź zapachu.
Czyszczenie ekspresu do kawy krok po kroku
To, jak będzie wyglądać czyszczenie maszyny do kawy, zależy głównie od rodzaju naszego ekspresu. Ekspresy ciśnieniowe, czy przelewowe znacznie różnią się swoją budową, przez co cały proces wygląda nieco inaczej. Wszelkie informacje na temat czyszczenia naszego konkretnego ekspresu powinniśmy znaleźć w instrukcji obsługi. Niektórzy producenci tworzą nawet specjalne filmy instruktażowe dla danego modelu demonstrujące całe czyszczenie. Jeśli nie jesteśmy czegoś pewni, najlepiej zerknąć więc na materiały od wytwórcy ekspresu.
Oto jak (mniej więcej) wygląda czyszczenie ekspresu do kawy krok po kroku:
- Wyjmujemy pojemnik na wodę oraz pojemnik na fusy i pozbywamy się ich zawartości (warto pamiętać też o oczyszczeniu tacki ociekowej i wyjęciu filtra, jeśli takowy posiadamy).
- Przepłukujemy pojemnik, a następnie wlewamy do niego wodę.
- Dodajemy nasz środek odkamieniający (tabletkę/płyn) do wody w pojemniku.
- Wkładamy pojemnik na jego miejsce i włączamy ekspres.
- Wybieramy tryb czyszczenie/odkamienienia (jeżeli nasz model takowy posiada) i stosujemy się do wszelkich instrukcji wyświetlanych przez maszynę. W innym przypadku po prostu podstawiamy naczynie pod ekspres, po czym zaparzamy naszą mieszankę bez użycia kawy.
- Po skończonym „płukaniu” wyłączamy ekspres, wyjmujemy pojemnik na wodę i dokładnie go myjemy.
- Wlewamy samą wodę do pojemnika, wkładamy go ponownie do urządzenia i za jego pomocą zaparzamy dwa kubki samej wody. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych resztek środka czyszczącego ze środka.
- Wkładamy wszystkie usunięte wcześniej elementy z powrotem do maszyny.
I to wszystko! Ekspres powinien być już poprawnie odkamieniony/oczyszczony i gotowy do pracy.
Domowe sposoby na wyczyszczenie ekspresu do kawy
Na temat domowych sposobów do wyczyszczenia ekspresu znajdziemy w Internecie naprawdę wiele sprzecznych opinii. Niektórzy mocno powołują się na czyszczące działanie takich metod, a inni sądzą, że ich stosowanie może zmienić smak kawy, a nawet negatywnie wpłynąć na pracę urządzenia po paru latach. Co człowiek, to inne zdanie.
Kilka rzeczy na temat domowych sposobów jest pewnych: są one niezwykle proste i nie wymagają od nas zakupu specjalnych środków czystości. Niestety mogą nie sprawdzić się tak dobrze, gdy mamy duży problem z osadzającym się kamieniem w maszynie.
Tutaj zdecydowanie lepiej poradzą sobie opisane wyżej tabletki oraz płyny. Przed użyciem swojskiego sposobu czyszczenia urządzenia naprawdę warto zajrzeć do instrukcji dostarczonej przez producenta. Czasem znajdują się tam bowiem wskazania mówiące o tym, aby raczej tego nie robić (niektóre firmy grożą nawet zerwaniem gwarancji).
Poniżej prezentujemy 3 znane i dość często stosowane domowe sposoby na wyczyszczenie ekspresu do kawy.
Czyszczenie ekspresu do kawy wodą z octem
Każdy, kto spędził nieco więcej czasu w kuchni, zna chyba zbawienne cechy octu. Ma on właściwości czyszczące, przeciwbakteryjne, zwalczające tłuszcz oraz lekki osad z kamienia. Ocet znajdziemy w dosłownie każdym markecie, gdzie kosztuje on grosze.
Roztwór octu z wodą w proporcjach 1:2 nieźle sprawdzi się do wyczyszczenia zewnętrznej części urządzenia oraz pojemnika z wodą. Wiele osób używa też takiej mieszanki do odkamienienia wnętrza urządzenia. W tym celu należy wlać roztwór do pojemnika na wodę, wyjąć filtr z urządzenia i przeprowadzić parzenie kawy „na sucho”. Należy jednak pamiętać, że bez wielokrotnego wypłukania ekspresu wodą po takim procesie ocet może zostawić niemiły smak lub zapach.
Czyszczenie ekspresu do kawy kwaskiem cytrynowym
Kwasek cytrynowy to kolejny domowy środek, który często jest sugerowany przez użytkowników do odkamienienia ekspresu. Zalecana „dawka” kwasku cytrynowego to 2 łyżeczki proszku dosypane do zapełnionego pojemnika wody znajdującego się w ekspresie. Po wymieszaniu roztworu następuje wyjęcie filtra i przepuszczenie tej mieszanki przez ekspres (czyli zaparzenie kawy, bez kawy). Po płukaniu z kwaskiem cytrynowym płuczemy urządzenie kilkukrotnie czystą wodą bez kawy.
Czyszczenie ekspresu do kawy sodą oczyszczoną
Podobna sprawa jak w przypadku kwasku cytrynowego. Przygotowujemy mieszankę składającą się z ¼ sody oczyszczonej i 1 litra wody. Dokładnie mieszamy, wlewamy do pojemnika na wodę, zdejmujemy filtr i parzymy naszą „kawę”. Po całej sprawie powinniśmy dokładnie wypłukać ekspres z zewnątrz oraz wewnątrz (nastawić „kawę” kilka razy z samą wodą).
Podsumowanie
Teraz już wiecie, w jaki sposób oczyścić wasz ulubiony ekspres do kawy. Koniecznie dajcie nam znać w komentarzu, z której metody wy najczęściej korzystacie: kupujecie specjalne tabletki/płyny, czy zawierzacie swoją maszynę domowym sposobom? Jesteśmy bardzo ciekawi waszego zdania!
Zachęcamy też do sprawdzania naszych pozostałych tekstów dla kawoszy, takich jak rankingi ekspresów czy najlepszej kawy do ekspresu.
WARTO PRZECZYTAĆ:





