Jeśli chcesz usunąć grupę na Messengerze wiedz, że istnieje kilka prostych kroków, które możesz podjąć, aby to wykonać. Niezależnie od tego, czy chcesz pozbyć się nieaktywnej grupy, zakończyć aktywną grupę czy po prostu ją opuścić, wystarczy tylko kilka chwil. W artykule tym przedstawimy Ci instrukcje krok po kroku, dotyczące usuwania grupy na Messengerze, niezależnie od tego, czy korzystasz z aplikacji mobilnej, przeglądarki internetowej czy komputera.

TL;DR – Jak usunąć lub opuścić grupę na Messengerze?
  • Zwykłe opuszczenie grupy: Jeśli nie jesteś administratorem, możesz w każdej chwili usunąć konwersację ze swojej listy, przytrzymując czat, wybierając ikonę z trzema kreskami i klikając „Opuść grupę” (inni członkowie nadal będą mogli rozmawiać).
  • Trwałe usunięcie grupy (dla administratora): Messenger nie posiada jednego przycisku „skasuj grupę” – aby ją zlikwidować, musisz najpierw wejść w ustawienia (ikonka „i”), przejść do listy członków i ręcznie usunąć każdą osobę z osobna.
  • Krok finałowy: Gdy w grupie zostaniesz sam, wejdź w jej ustawienia i wybierz opcję „Opuść grupę”, co spowoduje jej całkowite zniknięcie i usunięcie.
  • Ważna uwaga: Proces całkowitego usuwania grupy jest nieodwracalny, a utraconych w ten sposób wiadomości i historii nie da się odzyskać.

Jak usunąć całą grupę na Messengerze?

Coraz więcej osób korzysta z grup na Messengerze, ponieważ pozwalają one na prowadzenie rozmów prywatnych, ale i biznesowych. Czasem jednak nie chcemy już korzystać z danej grupy i najchętniej byśmy się jej pozbyli. Jeśli jesteś w takiej sytuacji, możesz opuścić daną konwersację lub całkowicie usunąć grupę, o ile jesteś jej administratorem. Poniżej znajdziesz wskazówki, które pozwolą Ci wykonać oba zadania. 

Opuszczenie grupy na Messengerze, której nie jesteś administratorem

Jeśli chcesz się pozbyć z listy swoich konwersacji, jakiejkolwiek grupy, wystarczy ją opuścić. Nie oznacza to jednak, że grupa nagle zniknie. Osoby, które wciąż będą w grupie, będą mogły uczestniczyć w rozmowach, ale już bez Ciebie. Grupa zostanie usunięta z Twojej listy rozmów, jeśli podejmiesz poniższe kroki:

  1. Otwórz aplikację Messenger.
  1. Na liście rozmów wyszukaj grupy, z której chcesz odejść.
  2. Następnie przytrzymaj przycisk na rozmowie grupowej.
  3. Wyświetli Ci się pasek ustawień konwersacji.
  4. Gdy wyświetlą się ikony z opcjami, wybierz znaczek z trzema kreskami, który znajduje się obok rozmowy grupowej. 
  5. Wyświetli się nowe okienko z menu, w którym wybierz komendę „Opuść grupę”.
  6. Aby potwierdzić wykonanie zadania, wyświetli Ci się dodatkowe okienko z pytaniem – „Opuścić grupę?”. Jeśli klikniesz „Opuść”, nie będziesz mieć już dostępu do konwersacji i tym samym nie otrzymasz już żadnej wiadomości z grupy.

Infografika jak opuścić grupę na messengerze nie będąc administratorem

Osoby, które nadal korzystają z grupy, zostaną powiadomione o tym, że opuściłeś grupę. Nie wpłynie to jednak na możliwość dalszej konwersacji pomiędzy uczestnikami grupy. 

Jak trwale usunąć grupę na Messengerze?

Skoro już wiesz, jak utworzyć grupę na Messengerze, teraz dowiesz się więcej o jej trwałym usunięciu. Chcesz nie tylko opuścić daną grupę, ale również ją usunąć, aby nie była dostępna dla innych użytkowników? Jeśli tak, to wiedz, że musisz być administratorem grupy, czyli osobą, która nią zarządza. Do usunięcia grupy nie wystarczą tylko takie same kroki, jak w przypadku opuszczenia konwersacji. Zadanie to wymaga w pierwszej kolejności usunięcia wszystkich osób z grupy. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak uporać się z tym zadaniem.

  1. Otwórz aplikację Messenger.
  2. Przejdź do danej rozmowy grupowej, którą chcesz usunąć. 
  3. Wejdź do konwersacji i kliknij ikonkę z literą „i”, znajdującą się w prawym, górnym rogu. 
  4. Po wyświetleniu ustawień grupy wybierz zakładkę „Członkowie” i zajrzyj do szczegółów. 
  5. Następnie wyświetli Ci się cała lista uczestników grupy i każdą z nich należy osobno usunąć. Aby to zrobić, kliknij każdą osobę i wybierz komendę „Usuń z grupy”. Po wykonaniu tego zadania dany uczestnik zostanie trwale usunięty z grupy. Dodatkowo rozmowa zniknie z jego konwersacji na liście w aplikacji. 
  6. Musisz usunąć wszystkich uczestników po kolei. Rób to tak długo, aż nie pozostaniesz w grupie sam. 
  7. Kiedy usuniesz już wszystkich uczestników, możesz przejść do ustawień grupy i wybrać komendę „Opuść grupę”.

Infografika jak trwale usunąć grupę na messengerze

Po wybraniu tej komendy grupa zniknie również z Twojej listy aktywnych konwersacji.

Pamiętaj, że usuwanie grupy na Messengerze jest trwałe i nieodwracalne. Przed podjęciem decyzji upewnij się, że nie chcesz zachować żadnych informacji lub wiadomości związanych z grupą.

Chcesz nauczyć się również usuwać wysłane, być może przypadkowo, wiadomości w aplikacji? Zapoznaj się więc z artykułem: „Jak usunąć wiadomości z Messengera?”.


Administrator

Na co dzień zajmuję się organizacją konkursu łazików marsjańskich, żeby wieczorami móc oddać się graniu. Lubię klimaty post-apo, jeździć na woodstock i preferuję PvE od PvP. Posiadam komplet smoczych kul. Odwiedź mnie na Twitchu: https://www.twitch.tv/grokoko

Udostępnij

WARTO PRZECZYTAĆ:

Jak sprawdzić czy ktoś prowadzi tajne konwersacje Jak sprawdzić, czy ktoś prowadzi tajne konwersacje na Messengerze?
Czujesz niepokój, widząc ikonę kłódki przy zdjęciu profilowym znajomego na Messengerze? Zastanawiasz się, jak sprawdzić czy ktoś prowadzi tajne konwersacje i czy można odczytać wiadomości,
Jak ukryć aktywność na Facebooku? Jak ukryć aktywność na FB? Poradnik: włączanie lub wyłączanie statusu aktywności
Irytuje Cię, że każdy znajomy widzi dokładnie moment, w którym logujesz się do sieci? Sprawdź, jak ukryć aktywność na fb oraz Messengerze i odzyskaj kontrolę
Jak zobaczyć swoją oś czasu na FB Jak zobaczyć swoją oś czasu na Facebooku? Sprawdź aktywność i ilość czasu na Facebooku
Czy wiesz, co dokładnie widzi rekruter lub nowo poznana osoba po wpisaniu Twojego nazwiska w wyszukiwarkę? Dowiedz się, jak zobaczyć swoją oś czasu na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *