Napisz do nas

TechPolska.pl

Znajdziesz nas

Nie ma chyba wśród nas osoby, która nie zna jakże popularnego serwisu, jakim jest YouTube. To właśnie w nim można bezpłatnie umieszczać i oglądać filmy, nadawać na żywo, ale też oceniać i komentować poczynania innych.

Jeśli jesteś posiadaczem kanału i z jakiegoś powodu chcesz go usunąć, zapoznaj się z treścią niniejszego artykułu. Dziś powiemy o tym, jak w łatwy sposób można stać się niewidocznym na wskazanej platformie.

Usunięcie konta na YouTube – jak to zrobić?  

Jeżeli zadajesz sobie pytanie: jak usunąć kanał na YouTube, spieszymy z odpowiedzią. Likwidacja konta jest możliwa i można tego dokonać dwojako. Mamy tu na myśli jego:

  • ukrycie,
  • zupełne zlikwidowanie.

Uwaga! Ukrycie lub usunięcie konta na YouTube nie jest jednoznaczne ze zlikwidowaniem całego konta Google. W dalszym ciągu będziesz je posiadać w innych usługach Google, ponieważ Twoje dane zostaną zachowane.

Ukrycie kanału na YouTube

Jedną z opcji jest tymczasowe ukrycie swojego konta, które można przywrócić. Przy jej wyborze nazwa oraz publikowane przez Ciebie treści, informacje o polubieniach, subskrypcjach bądź subskrybentach nie będą widoczne dla użytkowników podczas przeglądania serwisu YouTube.

Nikt poza Tobą nie będzie miał wglądu do przesłanych przez Ciebie filmów, polubień i subskrypcji, ponieważ wszelkie dane będą miały charakter prywatny.

Wskazane rozwiązanie jest właściwe wtedy, gdy nie jesteś do końca przekonany, czy Twoje działania chcesz wstrzymać na zawsze, czy może krótkotrwale. W momencie, gdy nie masz pewności, czy za jakiś czas nie będziesz chciał wrócić do poczynań, znacznie rozsądniejsze będzie wstrzymanie się z podjęciem decyzji o zupełnym usunięciu profilu i tym samym jedynie chwilowe ukrycie kanału.

Istotną kwestią jest to, że wybór ten sprawi, iż Twoje dotychczasowe komentarze i odpowiedzi zostaną usunięte dożywotnio.

Jakie kroki musisz podjąć, aby ukryć swój kanał? Oto wskazówki:

  • Zaloguj się na stronie internetowej Studia Twórców YouTube https://studio.youtube.com/.
  • Po lewej stronie zobaczysz boczny pasek, spośród możliwych zakładek wybierz Ustawienia.

ustawienia kanału

  • Kliknij Kanał, a następnie przejdź do sekcji Ustawienia zaawansowane.
  • Naciśnij Usuń treści z YouTube (na dole).

usuń treści z youtube

  • Zostaniesz przekierowany do strony umożliwiającej usunięcie lub ukrycie Twojego kanału. Podaj swoje dane do logowania na konto Google, aby przejść dalej.

logowanie

  • Stuknij w zakładkę Chcę ukryć swoje treści.

chcę ukryć swoje treści

  • Potwierdź, jakie treści mają być ukryte na Twoim koncie, klikając w odpowiednie pola.
  • Na koniec zatwierdź swoje działania, naciskając Ukryj moje treści. 

wybierz treści do ukrycia

Po wykonaniu powyższych czynności, Twój profil będzie ukryty. Od tej chwili nie będzie dostępny dla odbiorców. Ty za to będziesz mógł oglądać czyjeś filmy, dodawać je do ulubionych bądź subskrybować kanały innych.

Przywrócenie na platformę Twojego konta będzie niekłopotliwe. W przypadku, gdy będziesz chciał, by inni zobaczyli na nowo Twoje treści lub będziesz chciał przesłać film, dodać komentarz, a także skorzystać z playlisty, wystarczy, że z powrotem włączysz kanał.

Usunięcie konta na YouTube na dobre 

Podjęcie ostatecznej decyzji w sprawie istnienia Twojego kanału na YouTube jest niewątpliwie trudne, ale wiążące. Otóż zupełne usunięcie konta jest trwałe i niesie za sobą nieodwracalne konsekwencje.

Musisz pamiętać o tym, że to powoduje, iż jego zawartość, w tym filmy, komentarze, a także historia i wiadomości czy też playlisty znikną całkowicie i nie będzie można ich przywrócić. Dlatego też zastanów się głęboko nad tym, czy naprawdę nie chcesz już działać w tym serwisie. Jeśli jesteś zdecydowany, musisz przejść przez kilka prostych oraz szybkich etapów, a mianowicie:

  • Zaloguj się na stronie internetowej Studia Twórców YouTube https://studio.youtube.com/.
  • Po lewej stronie zobaczysz boczny pasek, spośród możliwych zakładek wybierz Ustawienia.

ustawienia kanału

  • Kliknij Kanał, a następnie przejdź do sekcji Ustawienia zaawansowane.
  • Naciśnij Usuń treści z YouTube (na dole).

usuń treści z youtube

  • Zostaniesz przekierowany do strony, która pozwala usunąć lub ukryć Twój kanał. Podaj swoje dane do logowania na konto Google, aby przejść dalej.

logowanie

  • Stuknij w zakładkę Chcę trwale usunąć swoje treści.

trwale usuń treści

  • Zaznacz pola, aby potwierdzić, że chcesz usunąć swój kanał.
  • Na koniec zatwierdź swoje działania, naciskając Usuń moje treści.

zgoda na trwałe usunięcie

Realizacja powyższych działań spowoduje, że Twoje konto na YouTube zostanie zamknięte. Musisz wiedzieć, że może minąć trochę czasu, aż zostanie to zaakceptowane. Nie zdziw się więc, gdy przez chwilę nadal będziesz widział miniatury swoich filmów na stronie.

Gdy usuniesz kanał, jego URL oraz nazwa nie będą widoczne w Statystykach YouTube ani nie będzie można ich wyszukać. Dane powiązane z nim, takie jak czas oglądania, w dalszym ciągu będą stanowiły część raportów zbiorczych, lecz nie będą do niego przypisane.

Przypominamy: tego procesu nie da się odwrócić – raz usunięty kanał nie zostanie już nigdy przywrócony!

Ukrycie lub całkowite skasowanie kanału na YouTube z poziomu Pulpitu Google

Ukryć i skasować kanał na YouTube można z poziomu Pulpitu Google. Jest to przydatne i intuicyjne narzędzie, które umożliwia zarządzanie w jednym miejscu wszystkimi wykorzystywanymi usługami Google. Jak zarządzić kanałem YouTube?

  • Otwórz przeglądarkę i zaloguj się na swoje konto Google.
  • W sekcji Ustawienia konta wybierz Usuń swoje konto lub usługi.

ustawienia konta aplikacja

  • Kliknij Usuń usługi.

usuń usługi

  • Podaj swoje hasło dostępu i w dalszej kolejności zatwierdź opcję Usuń dane, po to, by zapisać ich kopię zapasową w trybie offline. Gdy to zrobisz, naciśnij ikonkę kosza w sekcji YouTube.

kosz

  • Zobaczysz stronę Ukryj lub usuń swoje treści w YouTube. Stuknij w jedną z dwóch opcji: Chcę ukryć swój kanał bądź Chcę trwale usunąć moje treści.

jak usunąć kanał na yt przez aplikację

Jak usunąć kanał na YouTube w telefonie? Czy to w ogóle możliwe?

Obecnie nie można usunąć kanału na urządzeniach mobilnych. Aplikacja mobilna YouTube nie daje użytkownikowi możliwości trwałego skasowania go. Usunięcie aplikacji ze smartfona nie jest tożsame z zamknięciem go w serwisie. Jeśli chcesz wyłączyć konto, musisz zrobić to przez przeglądarkę.

Podsumowanie

Jak usunąć kanał na YouTube? To niezłożony proces, przez który można przejść bezproblemowo. Warto jednak dobrze rozważyć, czy planuje się powrót ze swoją działalnością w przyszłości, czy chce się ostatecznie zakończyć przygodę na platformie, bowiem to skutkuje konkretnymi rezultatami, często nieodwracalnymi.

Ukrycie lub usunięcie kanału jest równoznaczne z usunięciem postów na karcie Społeczność, komentarzy i odpowiedzi. To, na co zdecydujesz się, zależy tylko od Ciebie. Przemyśl swą decyzję i działaj zgodnie z naszą instrukcją!

Share:

administrator

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *