Można odetchnąć z ulgą. W końcu doczekaliśmy się możliwości wyłączenia rekomendowanych wideo na YouTube. Jeśli preferujesz samemu decydować o tym, jakie treści oglądasz na YouTube, ta zmiana na pewno przypadnie ci do gustu.

Lubicie sami decydować o tym, co chcecie obejrzeć? W końcu możecie!

Platformy skupione przez Googla raczej nie słyną ze zmian na korzyść użytkowników. Ledwo przecież w zeszłym miesiącu pisaliśmy, że cena YouTube Premium idzie w górę. Tym razem dostaliśmy jednak zmianę, która jest wyraźnie na plus.

Funkcja rekomendacji treści w teorii ma sens: na podstawie twojej historii obejrzanych wideo, platforma może polecić ci nowe treści. Coś, co w teorii powinno cię zainteresować, pozwolić poznać nowych twórców, czy dowiedzieć się o jakiejś nowości. A przede wszystkim skłonić cię do spędzenia większej ilości czasu na platformie Google, żebyś przy okazji obejrzał więcej reklam.

Wielu użytkowników podchodzi jednak do sprawy inaczej: wiedzą, co chcą obejrzeć i wchodzą w platformę tylko po to. Dla nich algorytmy, które „szperają” w ich historii wyszukiwania to właściwie nic niewart spam. Ta grupa użytkowników będzie najbardziej zadowolona z wprowadzenia nowych zmian.

Jak wyłączyć rekomendowane wideo na YouTube?

Co zrobić, żeby wyłączyć wideo rekomendacje? Jak już powiedzieliśmy, rekomendacje bazują na historii przejrzanych treści, więc to właśnie ją musicie wyłączyć. Wyłączenie historii sprawi, że przestaniecie dostawać rekomendacje. W tym celu zajrzyjcie do My Google Activity, które jest dostępne pod tym linkiem: http://myactivity.google.com/activitycontrols.

Całość opisał Hazel – Community Manager z Team YouTube:
Począwszy od dziś, jeśli masz wyłączoną historię oglądania w YouTube i nie masz znaczącej wcześniejszej historii oglądania, funkcje, które wymagają historii oglądania, aby zapewnić rekomendacje wideo, zostaną wyłączone — takie jak kanał główny YouTube. Oznacza to, że od dziś kanał główny może wyglądać zupełnie inaczej: będzie można zobaczyć pasek wyszukiwania i menu główne po lewej stronie, bez kanału polecanych filmów, co pozwoli na łatwiejsze wyszukiwanie, przeglądanie subskrybowanych kanałów i eksplorowanie kart tematycznych.

Jeśli opcja nie będzie jeszcze dla was dostępna, to z tego powodu, że zmiana będzie wdrażana powoli w najbliższym czasie. Cały opis tego update’u znajdziecie na stronie supportu Google.

Co sądzicie o najnowszej zmianie na YouTubie? Zostawicie wszystko, tak jak jest, czy już zmieniliście odpowiednią opcję? Dajcie znać w komentarzach!

Udostępnij

Jako duchowy przewodnik portalu TechPolska, oddaję się z pasją światu technologii i gamingu. Moje serce bije szczególnie mocno dla gier RPG, gdzie zanurzam się w skomplikowane światy i rozbudowane fabuły, ale równie chętnie oddaję się strategii, planując, manewrując i zdobywając wirtualne imperia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *